El projecte suposarà una inversió de 2,2 milions d’euros i permetrà reduir els residus de 56 municipis.

L’empresa il·licitana Greene Waste to Energy (Greene) iniciarà el 2018 la instal·lació i la posada en marxa d’una planta de gasificació per a tractar la fracció de rebuig del residu sòlid urbà que es genera a la planta d’Algímia d’Alfara, que dona servei a 56 municipis del nord de la província de València i el sud de la de Castelló. Aquesta firma participa en el projecte al costat de l’empresa que gestiona la planta de residus urbans, Técnicas y Amistosament Paleoambientals SAU (Tetma), l’Associació Empresarial Centro Tecnológico de Energía y Medio Ambiente (Cetenma) de Múrcia, la Diputació Provincial de Castelló i l’institut tecnològic suec KTH.

Segons han informat des de l’esmentada empresa, l’objectiu principal del projecte, que compta amb un pressupost de 2,2 milions d’euros, és la posada en marxa d’una planta de gasificació per a la producció de sintegás o gas de síntesi (combustible gasós) a partir dels residus sòlids urbans que no es poden reutilitzar mitjançant un altre mètode. Posteriorment, el gas obtingut es transformarà en biodièsel per al seu ús com a combustible de vehicles.

El procés de gasificació desenvolupat per Greene redueix els gasos d’efecte hivernacle que es produeixen en un abocador, ja que en eliminar els residus s’evita la producció d’aquests gasos, a més que contribueix a la implantació d’un model d’economia circular, ja que un residu sense possibilitat de reciclatge esdevé un combustible. El projecte, denominat #Waste2biofuel, ha sigut triat per la Unió Europea per a ser finançat parcialment en el marc de el Programa LIFE.

Suprimeix el 90 % dels residus

Segons afirma el responsable del projecte en Greene, Enrique Aráez Briegas, «la nostra tecnologia és capaç d’eliminar els residus sòlids urbans que van a l’abocador, per al seu enterrament i usar-los per a produir un gas i posteriorment obtenir un biodièsel. Convertim un problema en una oportunitat tal com marquen els nous models d’economia circular. Eliminem fins el 90% dels residus sòlids urbans que van directament a l’abocador i no generen cap valor, tot al contrari, generen problemes d’espai, mediambientals pel risc de la filtració de lixiviats o l’autocombustió, dels gasos d’abocador, com sol passar sovint».

Els integrants del consorci d’empreses i entitats col·laboradores es reuniran el pròxim 14 de novembre a la planta d’Algímia d’Alfara, a la província de València, per a abordar les diferents fases del projecte, que està previst que acabe en 2020. En aquesta reunió es tractaran els aspectes tècnics més significatius i s’establirà el pla de treball a seguir per a dur a terme la construcció, instal·lació i posada en marxa de la tecnologia de gasificació de Greene en el quart trimestre de 2018.

Greene és una empresa que naix el 2011de la iniciativa de quatre emprenedors d’Elx, químics, i que en l’actualitat compta amb 20 empleats i el suport d’un inversor privat de la Comunitat Valenciana. La seua tecnologia patentada és revolucionària en el sector, i en l’actualitat es fan projectes per a desplegar-ne la implantació a Amèrica del Nord, Sud-amèrica, Est d’Europa i Àsia.

http://www.diarioinformacion.com/economia/2017/11/08/ilicitana-greene-construia-planta-gasificacion/1955336.html