L’empresa Greene Waste to Energy (Greene) iniciarà el 2018 la instal·lació i posada en marxa d’una plata de gasificació per a tractar la fracció de rebuig dels residus sòlids urbans que es genera a la planta de tractament situada al municipi valencià d’Algímia d’Alfara. El gas obtingut es transformarà en biodièsel, el qual és susceptible de ser usat com a combustible per a vehicles. La inversió prevista és de 2,2 milions d’euros.

La firma il·licitana participa en aquest projecte al costat de l’empresa que gestiona la planta de residus urbans, Técnicas y Tratamientos Medioambientales SAU (Tetma), l’Associació Empresarial Centro Tecnológico de Energí i Medio Ambiente (Cetenma) de Múrcia, la Diputació Provincial de Castelló i l’institut tecnològic suec KTH.

L’objectiu principal del projecte és la posada en marxa d’una planta de gasificació amb tecnologia de Greene, per a la producció de sintegàs o gas de síntesi (combustible gasós) a partir de la fracció de rebuig dels residus sòlids urbans, procedents de la planta de gestió de residus urbans situada al municipi d’Algímia d’Alfara, que es troba a la província de València. El procés de gasificació desenvolupat per Greene redueix els gasos d’efecte hivernacle que es produeixen en un abocador, atés que elimina els residus, a més de contribuir a la implantació d’un model d’economia circular, ja que un residu sense possibilitat de ser reciclat passa així a ser un combustible.

Aquest projecte, que es coneix amb l’acrònim #Waste2biofuel, ha sigut triat per la Unió Europea per a ser finançat parcialment en el marc del Programa LIFE, una iniciativa adreçada a l’àmbit mediambiental que pretén contribuir al desenvolupament sostenible i a l’assoliment dels objectius i metes de l’Estratègia Europa 2020.

Tal com ha explicat el responsable del projecte en Greene, Enrique Aráez Briegas, «la nostra tecnologia és capaç d’eliminar els residus sòlids urbans que fan cap a l’abocador, per a ser-hi enterrats i usar-los per a produir un gas i posteriorment obtenir un biodièsel. Convertim un problema en una oportunitat tal com marquen els nous models d’economia circular. Eliminem fins al 90% dels residus sòlids urbans que van directament a l’abocador i no generen cap valor, tot al contrari, generen problemes d’espai , mediambientals pel risc de la filtració de lixiviats o l’autocombustió, dels gasos de l’abocador , com acostuma a passar sovint, etc. I com a benefici obtenim una nova matèria primera que és el gas de síntesi, capaç de ser transformat en un producte d’alt valor afegit com és un biodièsel, la qual cosa ens permetria no dependre dels combustibles fòssils».

Els integrants del consorci d’empreses i entitats col·laboradores es reuniran el pròxim 14 de novembre a la planta d’Algímia d’Alfara, a la província de València per a abordar les diferents fases del projecte, que està previst que acabe el 2020. En aquesta reunió es tractaran els aspectes tècnics més significatius i s’establirà el pla de treball a seguir per a dur a terme la construcció, instal·lació i posada en marxa de la tecnologia de gasificació de Greene en el quart trimestre de 2018.

Greene és una empresa que naix el 2011 de la iniciativa de quatre emprenedors d’Elx, que són químics, i que en l’actualitat compta amb 20 empleats i el suport d’un inversor privat de la Comunitat Valenciana. L’empresa ofereix al mercat una tecnologia que dona resposta a les necessitats d’ajuntaments, gestors de residus, explotacions agrícoles i altres indústries amb consums energètics (calor i electricitat) elevats que volen reduir la dependència del petroli i els seus derivats. La tecnologia patentada és revolucionària en el sector i en l’actualitat es desenvolupen projectes d’implantació d’aquesta a Amèrica del Nord, Sud-amèrica, Est d’Europa i Àsia.

http://www.eleconomista.es/valenciana/noticias/8731741/11/17/greene-instalara-una-planta-de-gasificacion-para-generar-biodiesel-a-partir-de-residuos-en-valencia.html