El Pla de Millora d’Ecoparcs destina més de dos milions als consorcis per a abaratir els costos, una quantitat que repercuteix en la baixada de l’impost.

«Qui més recicle, menys pagarà», així va resumir Josep Bort, diputat de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, una de les noves mesures del Pla de millora d’ecoparcs que va presentar ahir a la seu de l’organisme provincial al costat de la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, i la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián. Amb aquest programa es pretén modernitzar la gestió selectiva dels residus que permetrà fer un control dels residus que generen els ciutadans, de manera particular i familiar, i així conéixer-ne el grau de dipòsits residuals en cada grup.

Aquesta mesura repercutirà en la taxa de valoració i eliminació de residus i en la gestió dels ecoparcs, que es reduïrà en la mesura que la quantitat que cada persona hi porte en dur la seua brossa. Per exemple, en el cas del consorci que controla la ciutat de València i la seua àrea metropolitana (Emtre), es reduiria la Tamer (taxa per prestació del servei metropolità de tractament i eliminació de residus urbans), és a dir, l’impost referit al consorci i no a la recollida, que es vincula als ajuntaments o mancomunitats.

Entre els beneficis directes a la ciutadania hi ha la «reducció del cost d’amortització de les infraestructures, així com el cost resultant de la gestió i el tractament de residus que apareix reflectit en la taxa», va informar el diputat de Medi Ambient. Una idea que ja està fent els seus primers passos a localitats del sud de la província de Castelló i el nord de la de València, tals com Sagunt, segons va indicar Bort.

El Pla de millores dels ecoparcs és una iniciativa de col·laboració entre la Generalitat Valenciana i la Diputació de València que tindrà un pressupost total de 2.490.000 milions d’euros (1.200.000 euros recentment invertits per la corporació provincial, que se sumen al 1.290.000 euros ja aportats de la conselleria), els beneficiaris del qual seran els cinc consorcis de residus que gestionen els residus de 2.640.997 habitants a les 18 comarques de la província. Aquesta injecció financera, sera gestionada per cadascuna d’aquestes societats de manera particular, però sempre servirà per a reduir costos habituals, que influiran en la disminució del cost de la taxa de tractament de residus.

«Fa més de deu anys que la Generalitat no aportava diners als consorcis», declarava la consellera Cebrián. I és que aquest projecte, «dona continuïtat a la línia de col·laboració interinstitucional iniciada per la Diputació i el Consell, amb l’objectiu d’impulsar iniciatives conjuntes que milloren la gestió i eficàcia de les polítiques públiques», va assenyalar Maria Josep Amigó.

Es premiarà la bona gestió

Aquesta injecció econòmica es distribuirà entre els cinc consorcis de residus que operen a la província. Per a aquest repartiment es tindran en compte diferents criteris com ara «la població a la qual donen servei, el grau de participació de la Diputació en el consorci, aquells que gestionen òptimament els residus mitjançant la comptabilització del rebuig a l’abocador o les col·laboracions entre consorcis», va indicar Josep Bort, el qual també va assenyalar que «es premiarà aquells que tinguen les infraestructures ja construïdes».

Una vegada que es coneguen els condicionants, la inversió es reparteix en 375.000 euros per a l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (Emtre), 230.000 euros per al Consorci València Interior, 220.000 euros per al Consorci de Castelló Sud-València Nord i tanquen la llista de finançament el Consorci Ribera-Valldigna i el Consorci Àrea de Gestió 2 COR amb 200.000 i 180.000 euros, respectivament.

Entre les mesures de millora i modernització de la gestió selectiva de residus destaquen «la informatització de les xarxes d’ecoparcs amb equips que incentiven econòmicament la ciutadania en la recollida selectiva, adquirir equipaments o terrenys, millorar els accessos i l’accessibilitat, invertir en ecoparcs mòbils amb tecnologia solar o adaptar les infraestructures existents a energies renovables», tal com va indicar la vicepresidenta Amigó.

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2017/10/12/reciclen-tendran-rebaja-tasa-tratamiento/1626860.html