Les visites guiades a la planta de referència de la Comunitat Valenciana ofereixen, a més, labors de conscienciació i educació ambiental

Algímia, 19 d’abril de 2018

La planta de tractament de residus d’Algimia, gestionada per Reciclados Palancia Belcaire (RPB) i TETma, ha rebut des de gener de 2015 un total de 7.377 persones. I és que aquestes instal·lacions són una referència a la Comunitat Valenciana tant pel seu disseny com per la seua ubicació, així com pel seu caràcter innovador i tecnològic. En el primer any d’obertura al públic d’aquesta instal·lació van visitar-la 1.987 persones que volien conéixer de primera mà aquest complex on són tractats els residus del Camp de Morvedre, l’Alt Palància i la Plana Baixa. El 2016 es van duplicar les entrades de persones, amb un total de 2.468 visites. L’any 2017 va augmentar lleugerament, fins arribar a les 2.615. De gener a març d’enguany, ja han visitat la planta més de 300 persones.

Entre el públic que hi va, hi ha un gran nombre d’alumnes de col·legis i instituts, però també associacions i entitats de persones adultes interessades en el medi ambient. Una gran part dels visitants procedeixen del Consorci Palància-Belcaire, però s’ha incrementat el nombre de visites procedents d’altres consorcis, principalment del Consorci de Residus V-5 (COR).

Aquestes dades confirmen que l’interés pel treball que es fa a la planta va augmentant, i que serveix cada vegada més per a conscienciar la societat i, sobretot, els més xicotets. Les visites guiades per la planta tenen un fi educatiu de manera que veuen en primera persona tot el procés que segueixen les tones de brossa que s’arrepleguen als municipis. Els recorreguts per la planta pretenen fer una funció de conscienciació i educació ambiental fonamental de cara al futur per a la societat i el medi ambient. Per això s’hi ensenya com en aquestes instal·lacions es recupera el 72 % dels residus que arriben, s’hi valoritzen envasos lleugers, paper i cartó, brics i metalls, i s’hi fa l’eliminació controlada del rebuig.